Sydafrika

Sydafrika ligger längst ned i Afrikanska kontinenten och gränsar till Zimbabwe, Botswana, Lesotho, Mocambique, Namibia och Swaziland. Landet har omkring 45 miljoner invånare. Sydafrika har många olika folkslag bland sina invånare och så många som elva officiella språk. Huvudstaden heter Pretoria med det är inte den största staden. Landets största stad är Johannesburg som ligger i närheten av huvudstaden.

Sydafrika har under en väldigt lång tid varit koloni för olika Europeiska länder. År 1910 blev landet självständigt och femtiotvå år senare bildas Sydafrikanska Republiken.

Sydafrika bjuder på en otrolig natur som lockar många turister varje år. Landet har mer än 20 000 växtarter vilket motsvarar tio procent av alla kända arter i hela världen. Det som är mest fascinerande med landet är att det finns så mycket att välja på. Här finns öken, bergsområden och kuststräckor som alla tre är väl värda ett besök. Även omå�det kring Kapstaden är väldigt populärt att besöka. Här finns, förutom en fantastisk stad, vindistrikt med vingårdar och restauranger ingen vill missa. Dessutom bjuder landet på mycket intressant historik. Här nedan får du tips om några platser väl värda ett besök men naturligtvis finns det mycket mer att upptäcka.

Är du i Sydafrika och är intresserad av Afrikas vilda djur måste du bege dig till Krugerparken. Det finns ingen annan park med så här mycket djur och den har dessutom en otrolig yta. Här finns omkring 150 olika döggdjur, 500 fågelarter och 115 olika kröldjur. Parken har en yta på omkring 20 000 kvadratkilometer.

Dryga 10 kilometer utanför Kapstaden finner du Robben Island. Ön har använts får såväl spetölsksjuka som fångar. Ön hade ett rykte som spred skräck i befolkningen, det sägs att ingen lyckats fly därifrån. I dag är ön upptagen på UNESCO:s världsarvslista och väl värd ett besök. Besöken sker vanligen med en guide som själv suttit fängslad på ön.

Långs Sydafrikas sydvästra och södra kust mellan Mossel Bay och Plettenberg Bay gör Garden Route. Detta är en av Sydafrikas vackraste delar. Du färdas enklast med bil men för dem som inte vill köra själva finns det även bussbolag som ordar turer långs den populära vägsträckan.

Kapstaden är nästan ett måste om du befinner dig i området. Staden har ett otroligt vackert läge inklämt mellan de båda haven och Taffelberget. Kapstaden har omkring tre miljoner invånare och är välkänd för att vara väldigt bildskön. Staden är också känd för sina kökstäder men även för den otroliga utsikten uppifrån Taffelberget och naturligtvis mycket mer.