Namibia

Namibia är ett land i södra änden av Afrika, som gränsar till Sydafrika i syd, Botswana österut och Angola samt och Zambia i norr. Väster om landet ligger Atlanten. Huvudstaden Windhoek, Namibia är det torraste landet i Subsahariska Afrika och namnet kommer faktiskt från Namiböknen, vilket är världens äldsta öken och som dessutom sträcker sig över 2,000 kilometer – från Angola till Sydafrika. Namnet på öknen kommer från ordet ”Nama”, vilket betyder ungefär ”stor, öppen plats” på nama-språket (vilket tidigare kallades hottentot).

Namibias historia

Det är inte säkert när Namibias historia fick sin begynnelse, men innan landet koloniserades av Européer kom Bantu-expansionen under medeltiden, då Bantu-folken spreds över stora delar av Afrika. Långt innan dess fanns det urinvånare. Ingen vet hur länge San-, Damara- och Nama-folken har levt i Namibia, men man har hittat matchande verktyg från 44,000 år f.v.t. så sannolikt har de levt där på ett liknande vis i tiotusentals år.

År 1884 etablerades Tyska Sydvästafrika av det Tyska riket, efter att de såg den ekonomiska potentialen i området. Det varade dock endast till första världskriget, då Sydafrika ockuperade Tyska Sydvästafrika. Efter krigets slut beslöts det vid Versaillesfreden år 1919 att Tyskland skulle förlora alla sina kolonier och som konsekvens annekterades landet inofficiellt av Sydafrika under namnet Sydvästafrika. Det var inte förrän 1990 som Namibia blev självständigt och fick namnet ”Namibia”.

Namibia väder, klimat och miljö

I allmänhet är det hett och torrt i Namibia, vilket innebär att vattenbrist är ett stort problem. Klimatet kan dock variera ganska kraftigt mellan olika regioner. Landet har över 300 soldagar om året, med genomsnittliga temperaturer mellan ungefär 20°C och 30°C, under vintern och sommaren, respektive. Eftersom Namibia ligger i södra halvklotet så är säsongerna motsatta till våra – det är sommar där när det är vinter här och tvärtom.

Namibia sevärdheter

I Twyfelfontein i nordvästra Namibia finns det över 2000 hällristningar som är tusentals år gamla, vilket gjorde att området blev Namibias första världsarv år 2007.

Källor

https://en.wikipedia.org/wiki/Namibia