Marocko

Marocko ligger i de nordöstra delarna av Afrika och gränsar till länderna Västsahara och Spanien samt Medelhavet och Atlanten.

Redan vid är 800 f. Kr var området där Marocko nu ligger bebott av ett flertal stammar. Landet har sedan dess styrts av grekisk, romersk, franskt och arabisk välde. På 1950- talet blev landet självständigt och en egen stat. Marocko har i dag en konflikt med Västsaharas invånare vilket är rester från konflikter på 70- talet då Marocko fårsökte ta över Västsahara.

I norra delarna av landet råder medelhavsklimat med varma somrar och svalare och regniga vintrar. Det är hit turisterna öker. De flesta reser till Marocko mellan våren och hösten. Som varmast är det mitt på sommaren. I söder finner vi Saharaöknen och ett torrt och varmt klimat. Atlasbergen utgör en stor del av landet och skiljer de norra delarna från ökenområdet.

Det finns mycket att se då man är i Marocko. Naturligtvis skall man inte missa medelhavets stränder. Kusten mellan Nador och Tangier bjuder på en mängd klippiga badvikar. Förutom att bara bada och sola finns det stora möjligheter till segling och fiske.

Är du historieintresserad bör du besöka staden Fås som byggdes på 800- talet. Staden innehåller mer historia än någon annan stad i landet. När du är i Fås passa då på att besöka det gamla universitetet, Karaouine Universitetet, samt det kungliga palatset.

Marrakech är en populär stad att besöka för turisterna. Här kan du bland annat besöka Badii Palatset, som är välkänd för den muslimska befolkningen i hela världen, och konstmuseet Dar Si Said museet. även om staden bjuder på många sevärdheter skall du inte missa att vandra runt i de gamla stadsdelarna eller Djemaa El Fna som området heter. Här se du akrobater, ormtämjare, försäljare, historieberättare och mycket mer i en salig blandning. Tröttnar du på att bara vandra runt i området så finns det gott om sevärdheter, till exempel moskäer och museum, i närheten.

Marocko är ett starkt muslimskt land men är ändå ett väldigt tolerant land. Det är acceptabelt med det mesta men för att visa respekt mot lokala befolkningen och deras seder bör man inte bära allt för utmanande kläder, kyssas på gatan eller dricka alkohol på allmänna platser.

Marocko anses som relativt säkert för turisterna men man skall ändå vara på sin vakt. Det har förekommit en hel del terrorattentat till exempel självmordsbombare. Dessutom är landet väldigt fattigt i vissa områden därfår bör man undvika att bära med sig dyrbara föremål och smycken. Även droger är ofta förekommande i landet. Var framförallt försiktig vid tullen och ta aldrig någon annans väska över gränsen.