Det är ökenklimat i nästan hela Egypten. Det betyder att landet har varma torra somrar och mildare vintrar. Oftast är det varmt och torrt med torrperioder förekommande med regelbundna mellanrum. På våren kan det ofta förekomma kraftiga vindar och sandstormar och ibland även khamsin, vilket är en speciell het sandstorm. På grund av att det är så torrt bor de flesta invånarna längs det stora vattendrag som Nilen utgör. Hela 97 % av Egypten räknas som ökenområde dels av Sahara men även Libyska öknen. Egypten drabbas ofta av både jordbävningar, jordskred och översvämningar. Över lag regnar det dock väldigt lite i landet. Det är endast i området kring Alexandria det regnar regelbundet.

Vill man komma ifrån ökenområdet får man bege sig längst upp i norr. Här är ett litet kustområde med medelhavsklimat. Det är även hit de flesta turisterna åker. Den svalaste perioden i Egypten infinner sig november till mars. Den varmaste årstiderna är under den låga sommaren, mellan maj till september och då är det på gränsen till för varmt till och med för turisterna. Ofta kan medeltemperaturen vara 33 grader i Kairo och hela 42 grader i det mer sydliga Assuan. I dem norra regionerna håller sig dock temperaturen runt 30, vilket är betydligt mer angenämt. Även badvattnet håller sig varmt. Vattentemperaturen i Röda Havet håller sig oftast mellan 20 och 30 grader.

Klimatet i Egypten leder till många miljöproblem. Jordbruksmark försvinner på grund av att Saharaökens sand eroderar jordbruksmarken och öknen breder ut sig. Tillgången till vatten är mycket begränsad i stora delar av landet. Det är i stort sett bara Nilen som är en permanent vattenkälla med färskt vatten. Dessutom är vattnet i Egypten ofta förorenat. Dessa föroreningar hotar korallreven, djurlivet och stränderna, och det är en utmaning för Egypten att se till att det inte hotar att förstöra turistnäringen, som idag är en av de viktigaste i landet.