Alexandria är Egyptens näst största stad och har lite över 5 miljoner invånare. Staden ligger intill kusten i den norra delen av landet. Alexandria är en betydligt modernare stad än till exempel Kairo och staden har även en mer Europeisk känsla än de flesta städer i Nordafrika. Alexandria är även en stor och viktig hamnstad för både Egypten och resten av Medelhavsområdet. Staden grundades omkring är 350 f. Kr av Alexander den Store, därav även namnet.

Staden blev snabbt ett kulturellt centrum och förblev så i flera århundraden. Som mest känd frän den tiden är biblioteket, som var det största i hela världen på sin tid, samt fyrtornet, som var ett av antikens 7 underverk. Idag är Alexandria är känd både för de kulturarv och museer som finns kvar men också för sina härliga stränder.

Under antiken var staden känd som ett vetenskapscentrum, mycket som tack för det Alexandrianska bibliotek. Biblioteket hade över 500 000 skrifter och besöktes främst av poeter, filosofer, konstnärer och vetenskapsmän. Tyvärr förstördes biblioteket men ett nytt bibliotek har nyligen uppförts, inspirerat av det antika. Biblioteket byggdes i samarbete med UNESCO samt Egyptiska och stora internationella företag. Det nya biblioteket innehåller förutom en stor bibliotekssamling även tre museer, utställningar, forskningscenter och mycket mer.

Naturligtvis finns det mer att se i Alexandria än bara det välkända biblioteket. Här ligger bland annat det grekisk-romerska museum med föremål frän tiderna mellan 700-300 f. Kr. I utställningen finns bland annat några mycket berömda statyer av grekiska gudar.

är du historieintresserad bär du bege dig till nationalmuseet som har stadens största antiksamling. Nationalmuseet invigdes för bara några är sedan, och här kan du följa Egyptens historia genom olika epoker. Du kan bland annat beskåda antika skatter som nyligen hittats på havets botten i vattnen utanför, samt mumier och mycket mer.

I staden ligger även den största och mest kända romerska gravplatsen i Egypten. Gravplatsen heter Kom Al- Shoquafas katakomber och är frän de första århundradena e. Kr. Gravplatsen är uthuggen i berget och består av två våningar. Gravens kammare är inte bara känd för sin storlek utan även sin arkitektur och utsmyckning, som är både av egyptisk och grekisk-romersk stil.