Egypten

Många kanske inte ser Egypten som en del av Afrika, men Egypten är en republik i Nordafrika. Egypten gränsar till Israel, Gaza, Libyen, Sudan samt både Medelhavet och Röda Havet. Egyptens huvudstad är Kairooch landet har omkring 80 miljoner invånare varav de flesta bor antingen långs floden Nilen eller långs kusterna. Detta på grund av att en stor del av Egyptens yta täcks av Saharaöknen där väldigt få människor kan bo. Här råder det ökenklimat och det regnar sällan. Men långs medelhavet är det medelhavsklimat med angenåmare temperaturer och växlande sol och regnperioder.

Nildalen i Egypten avgränsas i väst och öst av öken, i norr av havet och i söder av stora vattenfall. Det sägs att behovet av att gå tillsammans för att reglera floden var det som ledde till grundandet av världshistoriens första större stat omkring 3000 f.Kr. När kungadömet väl införts hade de mycket hjälp av Egyptens geografiska läge som gjorde det svårt för motståndare att anfalla landet. Därför lyckades Egypten länge behålla självstyre. När Egypten väl förlorade självstyret och fåll under grekernas makt var samma geografiska läge en nackdel. Under många år styrdes Egypten av andra länders befolkning som perser, greker, romare, araber, osmaner och britter. Först under 1900 talet kunde Egypten åter slå sig loss och bli självständiga.

Ingen annanstans i arabvärlden finns en lika snabbt växande folkmängd. Trots att Egypten har begränsad odlingsbar landyta och är beroende av Nilen så fortsätter befolkningen att överskrida naturens tillgångar i landet, precis som vi i västvärlden gör i våra länder. En anledning till att detta kan ske är att Egypten är ett attraktiv semesterdestination. Turisterna lockas av bland annat historiska monument som pyramiderna. Men kanske ännu mer populärt hos turisterna är Röda havet. Man kan säga att Röda havet är som ett stort akvarium där man kan dyka och snorkla och träffa på en mängd olika färgglade fiskar. I dag finns en mängd turistmål i Egypten bland annat Sharm el Sheikh som ses som ett dykarparadis och El Gouna som nog är det exklusivaste semesterorten i landet.