Afrika  |  Egypten  |  Tunisien  |  Marocko  |  Sydafrika  |  Mauritius  |  Kap Verde  |  Tanzania   |  Seychellerna

Afrika länkar

Kontakta oss

Afrika
Sahara

Egypten
Egypten
Egyptens historia
Shopping i Egypten
Klimatet i Egypten

Egypten turistområde
Sharm el Sheikh
Sinaihalvön
El Gouna
Makadi Bay
Hurghada
Sharm el Naga
Kairo
Luxor
Alexandria

Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Sevärdheter i Egypten
Pyramiderna
Giza

Tunisien
Tunisien
Klimatet i Tunisien
Shopping i Tunisien

Tunisien Turistområde
Sousse
Hammamet
Tunis
Port El Kantaoui

Tunisiska upplevelser
Djerba

Marocko
Marocko
Klimatet i Marocko
Shopping i Marocko

Marocko Turistområde
Marrakech
Agadir
Essaouira

Sydafrika
Sydafrika
Klimatet i Sydafrika

Sydafrika Turistområde
Durban
Kapstaden
Port Elizabeth
Knysna
Johannesburg

Sydafrika Upplevelser
Winelands
Krugerparken
Safari i Sydafrika
Dyka med vita hajar

Mauritius
Mauritius
Klimatet på Mauritius

Mauritius Turistområde
Belle Mare

Kap Verde
Kap Verde Öarna

Kap Verde Turistområde
Boa Vista
Santa Maria
Santiago
Sao Vicente

Tanzania
Tanzania
Klimatet i Tanzania

Tanzania Turistområde
Dar es-Salaam
Zanzibar

Seychellerna
Seychellerna
Klimatet på Seychellerna

Seychellerna Turistområde
Mahé


ZanzibarÖn Zanzibar är en mytomspunnen kryddö kantad av vita stränder, palmer och varmt vatten. Zanzibar är en fascinerande upplevelse och passar den som vill uppleva kultur och sevärdheter och samtidigt få en underbar badsemester.

Zanzibar är en autonom del av Tanzania och består egentligen av ön Zanzibar (även kallad Unguja), Pemba, Mafia och ett antal småöar. Zanzibar stad är huvudorten och den gamla delen av staden kallas Stenstaden. Stenstaden är ett intressant och levande dokument över den fascinerande historien och kulturen på Zanzibar. Gatorna är smala och byggnaderna gamla. Sultanens palats, Undrens hus och Arabiska fortet är fantastiska monument över den historia som varit. Här upplever man mångfalden av det inflytande olika besökare från flera världsdelar brukat över ön. I Stenstaden finns förutom sevärdheterna en stor marknad, restauranger, moskéer och en hamn.

Zanzibar har en spännande historia. Historien är fylld av östafrikanska, arabiska, indiska, persiska och europeiska erövrare, handelsmän och sjöfarare. Upptäcktsresande såsom Livingstone och Burton har satt sina spår på Zanzibar och det finns ett Livingstone-hus att besöka i Stenstaden. Ön var en gång centrum för slavhandeln och ett besök på slavmarknaden är väl värt ansträngningen. Kryddorna odlas än idag och det finns många kryddturer att välja mellan.

Stränderna på den östra sidan av ön är populära tack vare den vackra vita sanden och det varma vattnet. Här kan man förutom att bada och dyka åka dhow (en speciell träbåt) och dyka med delfiner. Vackra Kendwa Beach ligger på den nordvästra delen av ön och här kan man uppleva tidvattnets strömmar.

Ön Zanzibar har flera utflyktsmål för den som är intresserad av natur. Jozaniskogen erbjuder bra vandringsleder och är också hem för en mycket sällsynt apa, den röda coloburusapan. Den lilla ön Mafia är ett naturreservat och har ett unikt djurliv med antiloper, apor och en mängd fåglar. Ett annat tips är att åka till öns norra udde och orten Nungwi för att uppleva solnedgången och en magisk syn. Precis när solen går ner i havet seglar nämligen ett femtiotal fiskebåtar med hissade vita segel i en precis vinkel rakt ut mot havet.

Systerön till Zanzibar heter Pemba. Ön lämpar sig utmärkt för dykning och snorkling och är ett trevligt utflyktsmål med ruiner, fort och moskéer. Det är en mer skogrik och grönare ö än Zanzibar (Unguja). Då det är färre turister här uppmärksammas besökare lite mer, men det kan också vara svårare att ta sig runt då det finns få kommunikationer över ön.

Man tar sig runt Zanzibar med hyrbil eller daladalas, de små minibussarna som åker runt ön. Tänk på att det kan bli trångt på minibussarna, och att de ofta saknar luftkonditionering. Till öarna runtomkring Zanzibar ö flyger man eller åker båt.