Afrika  |  Egypten  |  Tunisien  |  Marocko  |  Sydafrika  |  Mauritius  |  Kap Verde  |  Tanzania   |  Seychellerna

Afrika länkar

Kontakta oss

Afrika
Sahara

Egypten
Egypten
Egyptens historia
Shopping i Egypten
Klimatet i Egypten

Egypten turistområde
Sharm el Sheikh
Sinaihalvön
El Gouna
Makadi Bay
Hurghada
Sharm el Naga
Kairo
Luxor
Alexandria

Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Sevärdheter i Egypten
Pyramiderna
Giza

Tunisien
Tunisien
Klimatet i Tunisien
Shopping i Tunisien

Tunisien Turistområde
Sousse
Hammamet
Tunis
Port El Kantaoui

Tunisiska upplevelser
Djerba

Marocko
Marocko
Klimatet i Marocko
Shopping i Marocko

Marocko Turistområde
Marrakech
Agadir
Essaouira

Sydafrika
Sydafrika
Klimatet i Sydafrika

Sydafrika Turistområde
Durban
Kapstaden
Port Elizabeth
Knysna
Johannesburg

Sydafrika Upplevelser
Winelands
Krugerparken
Safari i Sydafrika
Dyka med vita hajar

Mauritius
Mauritius
Klimatet på Mauritius

Mauritius Turistområde
Belle Mare

Kap Verde
Kap Verde Öarna

Kap Verde Turistområde
Boa Vista
Santa Maria
Santiago
Sao Vicente

Tanzania
Tanzania
Klimatet i Tanzania

Tanzania Turistområde
Dar es-Salaam
Zanzibar

Seychellerna
Seychellerna
Klimatet på Seychellerna

Seychellerna Turistområde
Mahé


SinaihalvönSinaihalvön ligger i Egypten och skiljer Afrika från Asien. Halvön gränsar till Medelhavet i norr, Suezviken och Suezkanalen i söder, Akabaviken och Negevöknen i öst och Röda havet i söder. Halvön har omkring en miljon invånare, varav cirka häften bor i Port Said som är halvöns största stad.

Sinaihalvön har blivit ockuperad av flera olika folkgrupper under årens gång. De sista som styrde över halvön var Israel, men dessa fick lämna ifrån sig området till Egypten i och med ett fredsavtal på 70-talet. Detta var något Israel inte gjorde frivilligt eftersom stora oljereserver nyligen hittats i regionen.

På Sinaihalvön finner du flera populära turistmål bland annat Sharm el Sheikh som är ett stort dykparadis och ett av de populäraste turistmålen i landet. Sharm El Sheikh ligger längst ned på halvön och hit reser ett stort antal turister varje år för att dyka, snorkla eller bara ta det lugnt.

På Sinaihalvöns södra udde, i Sharm El Sheikh, ligger nationalparken Ras Muhammad. Nationalparken är välkänd tack vare sina fantastiskt vackra korallrev. Här finns till och med ett av världens bäst bevarade rev. I nationalparken finns en stor mängd olika ställen att dyka. Populärt bland dykarna är att besöka vraket Thistlegorm som är ett sjunket transportfartyg. Skeppet sjönk under andra världskriget och ligger i dag på rätt köl. På däck kan man se både bilar och motorcyklar.

På halvön ligger även Sinai berget (i dag kallat Jabal Musa) där Moses enligt gamla testamentet tog emot stentavlorna från Gud under judarnas vandring i öknen. Berget sträcker nästan 2300 meter över havet. Stigar leder upp till toppen och det finns flera organiserade turer man kan delta i. Vid foten av berget ligger Katarinaklostret där man kan besöka den brinnande busken och Mose brunn.

Förr i tiden bröt egypterna mycket turkos på Sinaihalvön. Gruvplatserna fungerade i tusentals år. Kanske hade man kunnat hålla i gång dem ända tills i dag men det finns ingen marknads för utvinning av turkos längre. Gruvorna på Sinaihalvön är några av världens äldsta kända gruvor