Afrika  |  Egypten  |  Tunisien  |  Marocko  |  Sydafrika  |  Mauritius  |  Kap Verde  |  Tanzania   |  Seychellerna

Afrika länkar

Kontakta oss

Afrika
Sahara

Egypten
Egypten
Egyptens historia
Shopping i Egypten
Klimatet i Egypten

Egypten turistområde
Sharm el Sheikh
Sinaihalvön
El Gouna
Makadi Bay
Hurghada
Sharm el Naga
Kairo
Luxor
Alexandria

Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Sevärdheter i Egypten
Pyramiderna
Giza

Tunisien
Tunisien
Klimatet i Tunisien
Shopping i Tunisien

Tunisien Turistområde
Sousse
Hammamet
Tunis
Port El Kantaoui

Tunisiska upplevelser
Djerba

Marocko
Marocko
Klimatet i Marocko
Shopping i Marocko

Marocko Turistområde
Marrakech
Agadir
Essaouira

Sydafrika
Sydafrika
Klimatet i Sydafrika

Sydafrika Turistområde
Durban
Kapstaden
Port Elizabeth
Knysna
Johannesburg

Sydafrika Upplevelser
Winelands
Krugerparken
Safari i Sydafrika
Dyka med vita hajar

Mauritius
Mauritius
Klimatet på Mauritius

Mauritius Turistområde
Belle Mare

Kap Verde
Kap Verde Öarna

Kap Verde Turistområde
Boa Vista
Santa Maria
Santiago
Sao Vicente

Tanzania
Tanzania
Klimatet i Tanzania

Tanzania Turistområde
Dar es-Salaam
Zanzibar

Seychellerna
Seychellerna
Klimatet på Seychellerna

Seychellerna Turistområde
Mahé


SaharaöknenTrots torkan är det en storslagen upplevelse att besöka Saharaöknen. Himlen är klar och bjuder på magiska soluppgångar och solnedgångar. Oaserna är bördiga gröna klickar i ett vackert stenlandskap med fantastiska formationer och när det regnar exploderar formligen öknen av liv. Här finns också många gamla kvarlämningar, som visar en lång och innehållsrik historia i ett område som varit bebott av människor sedan urminnes tider.

Sahara är arabiska och betyder ”den stora öknen”. Det är ett passande namn. Sahara är den största öknen i världen och täcker över en fjärdedel av hela Afrikas yta, från Atlanten i väster till Nilenområdet i öster. De stora ökenvidderna består av sandöknar, stenöknar, klippöknar och några fantastiska oaser. I Saharaöknen regnar det mindre än 250 mm regn per år.

Saharaöknen utgör ett nästan oframkomlig barriär mellan den nordafrikanska medelhavsregionen och området som kallas ”Afrika söder om Sahara”, eller Svarta Afrika. I söder övergår Sahara till en savann. Bergskedjan Atlasbergen är ett imponerande bergsmassiv i västra delarna av Sahara, i länderna Marocko, Algeriet och Tunisien. Enligt den grekiska mytologin höll Atlas här upp himlen på sina axlar. Här finns många gamla borgar och byar att upptäcka. Det högsta berget Emi Koussi, ligger i Chad och är 3415 m högt.

Mitt i ökenområdena finns oaser utspridda. Här är växtligheten desto större. De är precis som man föreställt sig, bara än mer magiskt. Oaserna ligger oftast under havsytenivån. Där tränger de underjordiska floderna som går igenom ökenområdena och undervattensjöar upp till ytan med klart och friskt vatten.

Det har bott människor i Sahara i nästan 500 000 år. För ca tio tusen år sedan, vid senaste istiden, var området fuktigare och mer levande än idag. Man har funnit tecken på jordbruk så tidigt som för 6 000 år sedan. Många hällristningar och ruiner finns kvar som vittnar om Saharas levande historia. De flesta har hittats i bergskedjan Tassili N-Ajjer i södra Algeriet, där man även har funnit fossil av dinosaurier. I den libyska delen av öknen hittar man Jebel Acacus, där man kan finna 12 000 år gamla grottmålningar och det finns flera städer med ruiner från en bit före vår tidsålder, bland annat i Sabratha och Leptis Magna.

I Saharaöknen finns många olika folk, som genom tiderna varit ganska isolerade ifrån varandra. De största och viktigaste städerna i Saharaområdet är Nouakchott i Mauretanien, Tamanrasset i Algeriet, Timbuktu i Mali och Agadez i Niger. Varje område har sin specifika kutlur och traditioner. Ökenskeppen, kamelerna, kom till användning i Sahara för att kunna färdas över långa torra områden så tidigt som 300-talet e.kr. De möjliggjorde en utökad handel och används än idag flitigt. De gav också möjlighet till kontakt mellan de olika kulturerna.

Det nuvarande torra klimatet har rått sedan 5 000 år tillbaka. Men livet är inte så dött som det kan se ut, ens i det här klimatet som anses som det tuffaste i världen. Vid de fåtal regn som förekommer exploderar livet fullkomligen bland sand och sten. Sahara är på sina ställen mycket varmt. Rekordet är 58 grader, uppmätt i Libyen.