Afrika  |  Egypten  |  Tunisien  |  Marocko  |  Sydafrika  |  Mauritius  |  Kap Verde  |  Tanzania   |  Seychellerna

Afrika länkar

Kontakta oss

Afrika
Sahara

Egypten
Egypten
Egyptens historia
Shopping i Egypten
Klimatet i Egypten

Egypten turistområde
Sharm el Sheikh
Sinaihalvön
El Gouna
Makadi Bay
Hurghada
Sharm el Naga
Kairo
Luxor
Alexandria

Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Sevärdheter i Egypten
Pyramiderna
Giza

Tunisien
Tunisien
Klimatet i Tunisien
Shopping i Tunisien

Tunisien Turistområde
Sousse
Hammamet
Tunis
Port El Kantaoui

Tunisiska upplevelser
Djerba

Marocko
Marocko
Klimatet i Marocko
Shopping i Marocko

Marocko Turistområde
Marrakech
Agadir
Essaouira

Sydafrika
Sydafrika
Klimatet i Sydafrika

Sydafrika Turistområde
Durban
Kapstaden
Port Elizabeth
Knysna
Johannesburg

Sydafrika Upplevelser
Winelands
Krugerparken
Safari i Sydafrika
Dyka med vita hajar

Mauritius
Mauritius
Klimatet på Mauritius

Mauritius Turistområde
Belle Mare

Kap Verde
Kap Verde Öarna

Kap Verde Turistområde
Boa Vista
Santa Maria
Santiago
Sao Vicente

Tanzania
Tanzania
Klimatet i Tanzania

Tanzania Turistområde
Dar es-Salaam
Zanzibar

Seychellerna
Seychellerna
Klimatet på Seychellerna

Seychellerna Turistområde
Mahé


PyramidernaDe mest berömda pyramiderna hittar man på Gizaplatån, en platå i utkanten av Kairos storstadsområde. Från staden Giza går det sedan en väg på några kilometer till de mest kända pyramiderna. Det finns även flera andra tempel och monument från forntida Egypten, som sfinxen, i området.

De första pyramiderna byggdes mellan 2700 och 2100-talet f.Kr. Imhotep var den första "arkitekten" som tillämpade metoden att placera ett antal våningar (”mastabas”) ovanpå varandra, formade som en trappa. Den första sådana pyramiden blev byggt som grav åt kejsaren Djosers, kallad idag för Djosers Trappstegspyramid. Meningen med verket var att den döde faraons själ skulle gå upp för trappan för att ta sig upp till himlen. Imhoteps nya idé ansågs vara så stor att han upphöjdes till ”gud av Egypten”. Många fler pyramider i området byggdes i området efter detta. Flera blev aldrig färdigbyggda, utan övergavs.

De mest berömda pyramiderna på Gizaplatån byggdes under den fjärde dynastin. Den största var Cheopspyramiden som tillsammans med Chefren- och Mykerinospyramiden tillhör de berömdaste av dem alla. Cheopspyramiden stod klar omkring 2580 f. Kr och var ett gravmonument åt den egyptiske faraon Khufu (även kallat Cheops). När den byggdes var den 147 meter hög, och den tidens högsta byggnad i världen, men idag är den omkring tio meter kortare, då den översta delen har kapats av. Varför den översta delen kapades av vet man inte. Vissa tror det kan ha varit en jordbävning, medans andra tror det kan ha varit för att använda materialet vid byggnader av andra tempel. Det tog ca 20 år att bygga Cheopspyramiden, som består av mer än 2 miljoner stenblock. Varav de flesta väger mer än 2 ton vardera. Fraser som "Cheops skapar kärlek" finns inristad på flera av stenarna.

Runt omkring pyramiderna har det byggs mycket de senaste 100 åren, och området har förvandlats från ett jordbruk/ökenlandsskap till turiststråk med shoppingcenter och hotell. Men den Egyptiska regeringen har insett värdet av att ha kvar lite autentiska miljö, och i dagsläget råder det restriktioner i var och hur man får bygga.