Afrika  |  Egypten  |  Tunisien  |  Marocko  |  Sydafrika  |  Mauritius  |  Kap Verde  |  Tanzania   |  Seychellerna

Afrika länkar

Kontakta oss

Afrika
Sahara

Egypten
Egypten
Egyptens historia
Shopping i Egypten
Klimatet i Egypten

Egypten turistområde
Sharm el Sheikh
Sinaihalvön
El Gouna
Makadi Bay
Hurghada
Sharm el Naga
Kairo
Luxor
Alexandria

Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Sevärdheter i Egypten
Pyramiderna
Giza

Tunisien
Tunisien
Klimatet i Tunisien
Shopping i Tunisien

Tunisien Turistområde
Sousse
Hammamet
Tunis
Port El Kantaoui

Tunisiska upplevelser
Djerba

Marocko
Marocko
Klimatet i Marocko
Shopping i Marocko

Marocko Turistområde
Marrakech
Agadir
Essaouira

Sydafrika
Sydafrika
Klimatet i Sydafrika

Sydafrika Turistområde
Durban
Kapstaden
Port Elizabeth
Knysna
Johannesburg

Sydafrika Upplevelser
Winelands
Krugerparken
Safari i Sydafrika
Dyka med vita hajar

Mauritius
Mauritius
Klimatet på Mauritius

Mauritius Turistområde
Belle Mare

Kap Verde
Kap Verde Öarna

Kap Verde Turistområde
Boa Vista
Santa Maria
Santiago
Sao Vicente

Tanzania
Tanzania
Klimatet i Tanzania

Tanzania Turistområde
Dar es-Salaam
Zanzibar

Seychellerna
Seychellerna
Klimatet på Seychellerna

Seychellerna Turistområde
Mahé


LuxorLuxor är en stad med strax under 200 000 invånare och ligger nära Nilen i mellersta Egypten. Staden hette från början Thebe men bytte efter antiken namn. På den tiden var det också Egyptens politiska huvudstad. Från 1500 f. Kr och framåt, det så kallade Nya riket, blev staden också rikets viktigaste ort i religiösa hänseenden.

I och kring Luxor finns många ställen att besöka, som Karnak, Luxortemplet och Konungarnas dal. Många turister som semestrar längs kusten en bit bort kommer ofta till Luxor på en- eller flerdagarsturer för att se mer av det antika Egypten och dess anor.

Karnak är ett gigantiskt tempelkomlex några kilometrar norr om Luxor. Detta var en del av den antika staden Thebe. För hela fyratusen år sedan blev det första tempel och helgedomsbyggnader uppresta, och varje ny farao har efter det bara byggt på komplexet. Amuntemplet, med rester av den över 100 meter långa hypotsyhallen, är den mest kända byggnaden på området. Att vandra omkring i Karnak bland tempelruiner, faraostatyer, sfinxer och alla alléer ger verkligen en känsla av hur det hade kunnat vara i antika Egypten.

Ett annat stort känt turistmål är Konungarnas dal. Denna ligger i en dalgång vid Nilen. Dalen ansågs länge betydelselös, tills man av en slump upptäckte att det hela egentligen var en stor 3000 år gammal gravplats för kungar. Här byggde faraonerna kring 1575–1100 f. Kr underjordiska gravar i klipporna för att skydda de döda kungarna från gravplundrare. Dock höll det inte i längden, och det var endast den minsta graven av dem alla som aldrig blev plundrat, Tutankhamunsgraven, som nu är den mes kända. I dag kan besöka alla de 65 gravarna man har upptäckt, och i vissa av dem kan man också gå ner.

Luxortemplet är ett forntida tempel i den antika staden Thebe. Templet var tillägnat tre egyptiska gudar. Templet är en magnifik byggnad med mycket vackra verk, vilket man ser så fort man satt fötterna innanför templet. Det första man ser i templet är en 24 meter hög pylon, som blivit utsmyckad med bilder från faraoners segrar. Framför pylonen finns två statyer av Ramses, den farao som lät uppföra pylonen. Statyerna var tidigare sex stycken men i dag står istället en enda hög stenobelisk, framför pylonen. Går man sedan längre in kan man bland annat besöka en moské, vackert dekorerade väggar med målningar från gamla tiders triumfer, ett vackert kapell och mycket mer.

Är ni i närheten av Luxor bör ni ta er tid att besöka någon av de antika och unika platserna i området.