Afrika  |  Egypten  |  Tunisien  |  Marocko  |  Sydafrika  |  Mauritius  |  Kap Verde  |  Tanzania   |  Seychellerna

Afrika länkar

Kontakta oss

Afrika
Sahara

Egypten
Egypten
Egyptens historia
Shopping i Egypten
Klimatet i Egypten

Egypten turistområde
Sharm el Sheikh
Sinaihalvön
El Gouna
Makadi Bay
Hurghada
Sharm el Naga
Kairo
Luxor
Alexandria

Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Sevärdheter i Egypten
Pyramiderna
Giza

Tunisien
Tunisien
Klimatet i Tunisien
Shopping i Tunisien

Tunisien Turistområde
Sousse
Hammamet
Tunis
Port El Kantaoui

Tunisiska upplevelser
Djerba

Marocko
Marocko
Klimatet i Marocko
Shopping i Marocko

Marocko Turistområde
Marrakech
Agadir
Essaouira

Sydafrika
Sydafrika
Klimatet i Sydafrika

Sydafrika Turistområde
Durban
Kapstaden
Port Elizabeth
Knysna
Johannesburg

Sydafrika Upplevelser
Winelands
Krugerparken
Safari i Sydafrika
Dyka med vita hajar

Mauritius
Mauritius
Klimatet på Mauritius

Mauritius Turistområde
Belle Mare

Kap Verde
Kap Verde Öarna

Kap Verde Turistområde
Boa Vista
Santa Maria
Santiago
Sao Vicente

Tanzania
Tanzania
Klimatet i Tanzania

Tanzania Turistområde
Dar es-Salaam
Zanzibar

Seychellerna
Seychellerna
Klimatet på Seychellerna

Seychellerna Turistområde
Mahé


KairoKairo är Egyptens huvudstad och här bor omkring 8 miljoner människor. Staden ligger i Egyptens inland, cirka 150 kilometer från medelhavskusten, vid floden Nilen. Kairos storstadsområde, som bland annat inkluderar Giza med dess berömda pyramider, är det folkrikaste i Afrika. Totalt bor mer än 18 miljoner människor i området. Kairo är en av tredjevärldens största städer och väldigt tätbefolkat.

Staden anses tyvärr som en av dest mest förorenade huvudstäderna i världen, efter Mexico City. Men Kairo har också sina vackra sidor, med kvarter som bjuder på kontraster och sevärdheter. Man hittar till exempel Egyptiska Museet här, som ofta anses vara ett de mest makalösa museerna i världen. Här finns en stor mängd föremål som härstammar från faraonernas tid och det antika Egypten. Det sägs att det finns över hundra tusen olika objekt att beskåda. Här finns även en mumiekammare där mumierna av 11 kungar och även drottningar finns utställda. Islamska Kairo som år 1979 blev en del av UNESCO:s Världsarvslista är känt för sina basarer i kvarteren Khan el Khalili. Dessa Basarer är bland de mest besökta i hela den Mellanöstiska världen.

Trots Kairos närhet till pyramiderna existerade inte staden fören kring år 100 e. Kr. Det är från den tiden man funnit de äldsta lämningarna, vilket var ett försvarsverk vid Nilen. Från att de första delarna av Kairo byggdes till i dag har många olika folkgrupper styrt staden. Kairo blev relativt tidigt en stad med god ekonomi vilket lockade till sig erövrare. Senare under 2:a världskriget blev landet en brittisk garnison. Araberna bildade då rörelser för att frigöra Egypten och ge landet sin självständighet tillbaka, vilket de lyckades med 1952. Brittiska hotell, restauranger och banker tändes det eld på. I juli samma år gjorde så en grupp officerare från landet statskupp. Bland dessa officerare blev snart Nasser ledare och senare president. Under hans tid byggdes broar över Nilen, stora förstäder och kringfartsleder. Då Kairo under 1980-talet fick en tunnelbana och fler genomfartsleder började dagens Kairo att formas.

En intressant men kanske också något skrämmande upplevelse är att bege sig till kamelmarknaden i byn Birqesh som ligger 3 mil nordväst om Kairo. Kamelerna som oftast kommer från Sudan granskas noga och det kan vara intressant att se hur olika köpare besiktigar djuren.