Afrika  |  Egypten  |  Tunisien  |  Marocko  |  Sydafrika  |  Mauritius  |  Kap Verde  |  Tanzania   |  Seychellerna

Afrika länkar

Kontakta oss

Afrika
Sahara

Egypten
Egypten
Egyptens historia
Shopping i Egypten
Klimatet i Egypten

Egypten turistområde
Sharm el Sheikh
Sinaihalvön
El Gouna
Makadi Bay
Hurghada
Sharm el Naga
Kairo
Luxor
Alexandria

Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Sevärdheter i Egypten
Pyramiderna
Giza

Tunisien
Tunisien
Klimatet i Tunisien
Shopping i Tunisien

Tunisien Turistområde
Sousse
Hammamet
Tunis
Port El Kantaoui

Tunisiska upplevelser
Djerba

Marocko
Marocko
Klimatet i Marocko
Shopping i Marocko

Marocko Turistområde
Marrakech
Agadir
Essaouira

Sydafrika
Sydafrika
Klimatet i Sydafrika

Sydafrika Turistområde
Durban
Kapstaden
Port Elizabeth
Knysna
Johannesburg

Sydafrika Upplevelser
Winelands
Krugerparken
Safari i Sydafrika
Dyka med vita hajar

Mauritius
Mauritius
Klimatet på Mauritius

Mauritius Turistområde
Belle Mare

Kap Verde
Kap Verde Öarna

Kap Verde Turistområde
Boa Vista
Santa Maria
Santiago
Sao Vicente

Tanzania
Tanzania
Klimatet i Tanzania

Tanzania Turistområde
Dar es-Salaam
Zanzibar

Seychellerna
Seychellerna
Klimatet på Seychellerna

Seychellerna Turistområde
Mahé


JohannesburgJohannesburg , i folkmun oftast kallad Joburg, är Sydafrikas största stad och södra Afrikas ekonomiska centrum. Staden ligger på en platå i östra Sydafrika över 1700 meter över havet. Området är platt med få landmärken. Därför har man planterat över tio miljoner träd runt Johannesburg, för att ge skugga och skydd.

Johannesburg är en stad i förändring. Egentligen består Johannesburg av många små städer med sin specifika karaktär och identitet. Genom apartheid delades staden upp i olika regioner baserat på ras. Numer sker förändringarna snabbt i staden. Man säger att fem år i Johannesburg är som femtio år på andra ställen. Innerstaden, som för några år sedan var ganska nedgånget, har fått en rejäl uppryckning och håller på att bli populärt igen. Innerstaden är numera ett historiskt center och den kulturella kärnan.

De norra och nordvästra delarna av staden är de rikaste. I de nordvästra delarna finns mycket att upptäcka, bland annat området Melville som är fyllt med restauranger, barer och nattklubbar. Här rör sig många turister. Den svarta stadsdelen Soweto ligger sydväst om Johannesburgs centrum. Fortfarande är Soweto ett av de fattigaste områdena i Johannesburg. Soweto är kanske allra mest känd för att Nelson Mandela bodde här i många år. Hans forna hem står öppet för besökare och har blivit ett museum.

Ursprungligen beboddes området av bantufolket. Under 1800-talet fann man guld här och resultatet blev en riktig guldrush. Johannesburg är känt för sin handel med diamanter och guld. Så här finns många butiker med rimliga priser. Gold Reef City är en stor nöjespark som har byggts på en gammal guldgruva. Hela temat på parken är givetvis guldletning, och det rymmer också ett historiskt museum över tiden runt guldrushen. Många nya museum har uppförts, särskilt museer med historiskt perspektiv. Några exempel är apartheid museet och Hector Pieterson Museum. Johannesburg inrymmer också många fina konstmuséer, till exempel Johannesburg Art Museum och Museum Africa. På the Market Theatre ges moderna teaterföreställningar av sydafrikanska författare. Teatern var på 70- och 80-talen ökänt för sina pjäser mot apartheid.
Knappt två mil nordväst om Johannesburg finns the Cradle of Humankind. Området står med på FN:s världsarvslista och består av 13 dolomitgrottor. I grottorna har man funnit en enorm mängd fossiler och benrester, bland annat från sk. hominider, människoliknande varelser. De äldsta fynden från homonoider är flera miljoner år gamla. Det här är verkligen mänsklighetens vagga och forskningen som bedrivs här har ger stor information om människans ursprung.

Det är lätt att ta sig runt i Johannesburg då staden har en tunnelbana. Johannesburg är av tradition en utgångspunkt för resor i Sydafrika, men är väl värt ett besök i sig. Härifrån går flyg till de flesta destinationer i Sydafrika.