Afrika  |  Egypten  |  Tunisien  |  Marocko  |  Sydafrika  |  Mauritius  |  Kap Verde  |  Tanzania   |  Seychellerna

Afrika länkar

Kontakta oss

Afrika
Sahara

Egypten
Egypten
Egyptens historia
Shopping i Egypten
Klimatet i Egypten

Egypten turistområde
Sharm el Sheikh
Sinaihalvön
El Gouna
Makadi Bay
Hurghada
Sharm el Naga
Kairo
Luxor
Alexandria

Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Sevärdheter i Egypten
Pyramiderna
Giza

Tunisien
Tunisien
Klimatet i Tunisien
Shopping i Tunisien

Tunisien Turistområde
Sousse
Hammamet
Tunis
Port El Kantaoui

Tunisiska upplevelser
Djerba

Marocko
Marocko
Klimatet i Marocko
Shopping i Marocko

Marocko Turistområde
Marrakech
Agadir
Essaouira

Sydafrika
Sydafrika
Klimatet i Sydafrika

Sydafrika Turistområde
Durban
Kapstaden
Port Elizabeth
Knysna
Johannesburg

Sydafrika Upplevelser
Winelands
Krugerparken
Safari i Sydafrika
Dyka med vita hajar

Mauritius
Mauritius
Klimatet på Mauritius

Mauritius Turistområde
Belle Mare

Kap Verde
Kap Verde Öarna

Kap Verde Turistområde
Boa Vista
Santa Maria
Santiago
Sao Vicente

Tanzania
Tanzania
Klimatet i Tanzania

Tanzania Turistområde
Dar es-Salaam
Zanzibar

Seychellerna
Seychellerna
Klimatet på Seychellerna

Seychellerna Turistområde
Mahé


GizaGiza har mer än två miljoner invånare och är Egyptens tredje största stad. Giza ingår i huvudstaden Kairos storstadsområde som har mellan 12 och 18 miljoner invånare beroende på hur man räknar. Giza ligger längs med Nilens västra strand. Staden är främst känd för att ha stor arkeologisk betydelse vilket på senare tid lockat mycket turister.
Mest känd är Gizaplatån i öknen alldeles i utkanten av staden. Gizaplatån med sina pyramider, sfinxer och flera tempel är ett av antikens sju underverk, och det sista som fortfarande finns bevarat. Platsen upptogs på UNESCO:s världsarvslista år 1979. Några av Gizaplatåns monument tillhör forntida Egyptens mest spektakulära. Det finns omkring 80 pyramider i området. De tre största pyramiderna heter Cheopspyramiden (som är den alldra största), Chefrenpyramiden och Mykerinospyramiden efter tre faraoner med samma namn. De byggdes alla tre på 2500 talet f.Kr. Då pyramiderna restes var området grönt och fyllt av liv eftersom Nilen gick rakt igenom platån. Detta kan vara svårt att föreställa sig när man är där idag, när det är ett ökenområde. Pyramiderna byggdes så de skulle ses från forntida Egyptens huvudstad, Memfis, som även den togs med på UNESCO:s världsarvslista samtidigt som Gizaplatån.

Giza stad har förändrats mycket genom åren. Dels ändrades utseendet mycket under olika ockuperingar av Egypten. Till exempel under 1800- och tidigt 1900-tal då britterna ockuperade landet och lade mycket fokus på byggandet av gator och byggnader. Dagen bild av Giza som ett kulturellt centrum har gett staden ett uppsving igen, och man har satsat mycket på utveckling. Ibland till nackdel för bevarandet av gamla delar, men man gör sitt bästa. I Egypten är man väl medveten om hur viktig denna ort är för turisterna.

Då Giza och pyramiderna är ett såpass känt resmål går det nätan alltid en eller flerdagsturer hit från alla de stora turistorterna. Även om det ibland kan ta många timmar i buss, är det ändå värt det. För vem vill inte ha varit och sett det sista av antikens sju underverk under sitt liv.