Afrika  |  Egypten  |  Tunisien  |  Marocko  |  Sydafrika  |  Mauritius  |  Kap Verde  |  Tanzania   |  Seychellerna

Afrika länkar

Kontakta oss

Afrika
Sahara

Egypten
Egypten
Egyptens historia
Shopping i Egypten
Klimatet i Egypten

Egypten turistområde
Sharm el Sheikh
Sinaihalvön
El Gouna
Makadi Bay
Hurghada
Sharm el Naga
Kairo
Luxor
Alexandria

Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Sevärdheter i Egypten
Pyramiderna
Giza

Tunisien
Tunisien
Klimatet i Tunisien
Shopping i Tunisien

Tunisien Turistområde
Sousse
Hammamet
Tunis
Port El Kantaoui

Tunisiska upplevelser
Djerba

Marocko
Marocko
Klimatet i Marocko
Shopping i Marocko

Marocko Turistområde
Marrakech
Agadir
Essaouira

Sydafrika
Sydafrika
Klimatet i Sydafrika

Sydafrika Turistområde
Durban
Kapstaden
Port Elizabeth
Knysna
Johannesburg

Sydafrika Upplevelser
Winelands
Krugerparken
Safari i Sydafrika
Dyka med vita hajar

Mauritius
Mauritius
Klimatet på Mauritius

Mauritius Turistområde
Belle Mare

Kap Verde
Kap Verde Öarna

Kap Verde Turistområde
Boa Vista
Santa Maria
Santiago
Sao Vicente

Tanzania
Tanzania
Klimatet i Tanzania

Tanzania Turistområde
Dar es-Salaam
Zanzibar

Seychellerna
Seychellerna
Klimatet på Seychellerna

Seychellerna Turistområde
Mahé


EssaouiraEssaouira är en stad i Marocko, som inte ligger för långt från Marrakech vid kusten mot atlanten. Essaouira har varit bebodd i årtusenden. En stor ö precis utanför kusten stänger till nästa hela bukten utanför Essaouira, vilket gör området till en lugn hamn, skyddad mot starka vågor och vindar. Eftersom staden hade en skyddande hamn och färskvatten tillgångar fanns sågs staden som en av de bättre förtöjningsplatserna längs den marockanska atlantkusten. Redan vid 400-talet f. Kr bildades en handelscenter på platsen. I slutet av 100- talet f. Kr startades här masstillverkning av tyruspurpur, som är ett färgämne framställd av purpur snäckor och skal från det bergiga området runtomkring. På 1600-talet var det flera nationer som försökte ta över staden men alla misslyckades. Essaouira förblev en hamn med melassexport och med tiden även tillhåll för sjörövare. På 1700-talet byggdes själva staden Essaouira av Mohammed ben Abdallah, en sultan som ville utnyttja atlantkusten mer för att förbättra sina förbindelser med de sjöfarande europeiska länderna. Han valde Essaouira som huvudort och lät bygga en modern fästning i staden, som står kvar än idag.

Staden har en inte speciellt stor fiskehamn jämfört med de närliggande städerna men fångsten är ganska stor. Det är främst sardiner och ål som fiskas i stora mängder.

Vill du se de gamla delarna av staden skall du bege dig till Medinan, den gamla stadsdelen. Medinan i Essaouira är i dag ett bra exempel på hur en väl försvarad stad byggt under slutet av 1700-talet kunde vara i detta område. Medinan står idag med på UNESCO:s världsarvs lista och är väl värt ett besök.

Turismen är i dag en ganska viktig industri för staden och detta stödjer ett växande antal hotell och hantverksföretag i de gamla delarna. Essaouira är inte känt för varma stränder utan snarare för dess kalla vindar. Här är det nämligen vindsurfing som gäller. Starka nordostvindar blåser regelbundet in mot den skyddade havsbukten, som är nästan vågfri. Har man inte egen utrustning finns det flera ställen där man kan hyra. På grund av den nordliga vinden är stränderna och vattnet ganska kallt året om, och bada här inte till den vanliga aktiviteterna här. Men på land kan man till exempel uppleva kamelridning på stranden och in i öknen.