Afrika  |  Egypten  |  Tunisien  |  Marocko  |  Sydafrika  |  Mauritius  |  Kap Verde  |  Tanzania   |  Seychellerna

Afrika länkar

Kontakta oss

Afrika
Sahara

Egypten
Egypten
Egyptens historia
Shopping i Egypten
Klimatet i Egypten

Egypten turistområde
Sharm el Sheikh
Sinaihalvön
El Gouna
Makadi Bay
Hurghada
Sharm el Naga
Kairo
Luxor
Alexandria

Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Sevärdheter i Egypten
Pyramiderna
Giza

Tunisien
Tunisien
Klimatet i Tunisien
Shopping i Tunisien

Tunisien Turistområde
Sousse
Hammamet
Tunis
Port El Kantaoui

Tunisiska upplevelser
Djerba

Marocko
Marocko
Klimatet i Marocko
Shopping i Marocko

Marocko Turistområde
Marrakech
Agadir
Essaouira

Sydafrika
Sydafrika
Klimatet i Sydafrika

Sydafrika Turistområde
Durban
Kapstaden
Port Elizabeth
Knysna
Johannesburg

Sydafrika Upplevelser
Winelands
Krugerparken
Safari i Sydafrika
Dyka med vita hajar

Mauritius
Mauritius
Klimatet på Mauritius

Mauritius Turistområde
Belle Mare

Kap Verde
Kap Verde Öarna

Kap Verde Turistområde
Boa Vista
Santa Maria
Santiago
Sao Vicente

Tanzania
Tanzania
Klimatet i Tanzania

Tanzania Turistområde
Dar es-Salaam
Zanzibar

Seychellerna
Seychellerna
Klimatet på Seychellerna

Seychellerna Turistområde
Mahé


EgyptenMånga kanske inte ser Egypten som en del av Afrika men Egypten är en republik i Nordafrika. Egypten gränsar till Israel, Gaza, Libyen, Sudan samt både Medelhavet och Röda Havet. Egyptens huvudstad är Kairo och landet har omkring 80 miljoner invånare varav de flesta bor antingen längs floden Nilen eller längs kusterna. Detta på grund av att en stor del av Egyptens yta täcks av Saharaöknen där väldigt få människor kan bo. Här råder det ökenklimat och det regnar sällan. Men längs medelhavet är det medelhavsklimat med angenämare temperaturer och växlande sol och regnperioder.

Nildalen i Egypten avgränsas i väst och öst av öken, i norr av havet och i söder av stora vattenfall. Det sägs att behovet av att gå tillsammans för att reglera floden var det som ledde till grundandet av världshistoriens första större stat omkring 3000 f.Kr. När kungadömet väl införts hade de mycket hjälp av Egyptens geografiska läge som gjorde det svårt för motståndare att anfalla landet. Därför lyckades Egypten länge behålla självstyre. När Egypten väl förlorade självstyret och föll under grekernas makt var samma geografiska läge en nackdel. Under många år styrdes Egypten av andra länders befolkning som perser, greker, romare, araber, osmaner och britter. Först under 1900 talet kunde Egypten åter slå sig loss och bli självständiga.

Ingen annanstans i arabvärlden finns en lika snabbt växande folkmängd. Trots att Egypten har begränsad odlingsbar landyta och är beroende av Nilen så fortsätter befolkningen att överskrida naturens tillgångar i landet, precis som vi i västvärlden gör i våra länder. En anledning till att detta kan ske är att Egypten är ett attraktiv semesterdestination. Turisterna lockas av bland annat historiska monument som pyramiderna. Men kanske ännu mer populärt hos turisterna är Röda havet. Man kan säga att Röda havet är som ett stort akvarium där man kan dyka och snorkla och träffa på en mängd olika färgglade fiskar. I dag finns en mängs turistmål i Egypten bland annat Sharm el Sheikh som ses som ett dykarparadis och El Gouna som nog är det exklusivaste semesterorten i landet.