Afrika  |  Egypten  |  Tunisien  |  Marocko  |  Sydafrika  |  Mauritius  |  Kap Verde  |  Tanzania   |  Seychellerna

Afrika länkar

Kontakta oss

Afrika
Sahara

Egypten
Egypten
Egyptens historia
Shopping i Egypten
Klimatet i Egypten

Egypten turistområde
Sharm el Sheikh
Sinaihalvön
El Gouna
Makadi Bay
Hurghada
Sharm el Naga
Kairo
Luxor
Alexandria

Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Sevärdheter i Egypten
Pyramiderna
Giza

Tunisien
Tunisien
Klimatet i Tunisien
Shopping i Tunisien

Tunisien Turistområde
Sousse
Hammamet
Tunis
Port El Kantaoui

Tunisiska upplevelser
Djerba

Marocko
Marocko
Klimatet i Marocko
Shopping i Marocko

Marocko Turistområde
Marrakech
Agadir
Essaouira

Sydafrika
Sydafrika
Klimatet i Sydafrika

Sydafrika Turistområde
Durban
Kapstaden
Port Elizabeth
Knysna
Johannesburg

Sydafrika Upplevelser
Winelands
Krugerparken
Safari i Sydafrika
Dyka med vita hajar

Mauritius
Mauritius
Klimatet på Mauritius

Mauritius Turistområde
Belle Mare

Kap Verde
Kap Verde Öarna

Kap Verde Turistområde
Boa Vista
Santa Maria
Santiago
Sao Vicente

Tanzania
Tanzania
Klimatet i Tanzania

Tanzania Turistområde
Dar es-Salaam
Zanzibar

Seychellerna
Seychellerna
Klimatet på Seychellerna

Seychellerna Turistområde
Mahé


Dyka med vita hajarVid Sydafrikas kust finns troligen det största antalet vithajar i hela världen. De vita hajarna är den mest (ö)kända av alla rovfiskar och har levt i haven i många miljoner år. De är ökända för sin aggressivitet men ett besök i deras värld kan förändra ens syn från rädsla till respekt. Det här är havens kungar. Genom att dyka i bur kan du på ett säkert, men mycket nervkittlande sätt komma bara en halvmeter ifrån en vithaj, och se den rakt i ögonen.

Vithajarna har sina favoritområden i sin jakt på mat och samlas gärna i området runt Godahoppsudden och utmed Western Cape. Så här finns en stor chans att få se en livs levande vithaj. De går främst går att finna nära Dyer Island och Seal Island utanför Kapstaden. I sundet mellan Dyer Island och Bird Island finns det så kallade Shark Alley. Hit ut går de flesta båtturer som ger dig chansen att dyka ner i buren och möta hajarna i deras egna habitat. De här ställena är populära för vithajarna då öarna bebos av ett stort antal sälar och pingviner. Vithajsturer arrangeras också i vattnen runt Mossel Bay och False Bay.

Hajturerna arrangeras av seriösa företag som har speciella certifikat för vithajsdykning. Och säkerhetsnivån är hög. För den som vill åka med behövs inget dykarcertifikat, bara ett stort mod. Om man inte vågar gå ner i buren är det ändå en stor upplevelse att bevittna de stora fiskarna från ovan. Man kommer riktigt nära dem ändå. Turerna är mellan fyra timmar och flera dagar långa. Chansen att hajarna verkligen dyker upp är mycket stor då man matar dem för att locka fram dem, och för att trigga deras jaktbeteende så att de kommer upp till ytan. Det är en effektiv metod. Hajen kan lukta till sig blod på över en kilometers avstånd och använder sig av ett elsinne för att lokalisera byten.

Vithajen är en fisk som kan bli över sex meter lång och väga över tre ton. Hajen jagar för det mesta ensamt och genom att överraska sitt byte. En vanlig teknik är att komma i mycket hög fart nästan rakt underifrån bytet. När den jagar sitt byte kan den göra otroligt snabba och kraftfulla attacker, och genom att dra bete efter båten triggas detta beteende av båtpersonalen på trerna. Den kan till och med hoppa upp på klippor i sin jakt på pingviner, sälar och fåglar. Med lite tur får man se en sådan attack under utflykten. Hajarna kan simma över enorma distanser över världshaven. Tyvärr vet man ganska lite om dessa urtida djurs biologi och etologi, men forskning pågår då intresset för vithajen blivit stort.