Afrika  |  Egypten  |  Tunisien  |  Marocko  |  Sydafrika  |  Mauritius  |  Kap Verde  |  Tanzania   |  Seychellerna

Afrika länkar

Kontakta oss

Afrika
Sahara

Egypten
Egypten
Egyptens historia
Shopping i Egypten
Klimatet i Egypten

Egypten turistområde
Sharm el Sheikh
Sinaihalvön
El Gouna
Makadi Bay
Hurghada
Sharm el Naga
Kairo
Luxor
Alexandria

Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Sevärdheter i Egypten
Pyramiderna
Giza

Tunisien
Tunisien
Klimatet i Tunisien
Shopping i Tunisien

Tunisien Turistområde
Sousse
Hammamet
Tunis
Port El Kantaoui

Tunisiska upplevelser
Djerba

Marocko
Marocko
Klimatet i Marocko
Shopping i Marocko

Marocko Turistområde
Marrakech
Agadir
Essaouira

Sydafrika
Sydafrika
Klimatet i Sydafrika

Sydafrika Turistområde
Durban
Kapstaden
Port Elizabeth
Knysna
Johannesburg

Sydafrika Upplevelser
Winelands
Krugerparken
Safari i Sydafrika
Dyka med vita hajar

Mauritius
Mauritius
Klimatet på Mauritius

Mauritius Turistområde
Belle Mare

Kap Verde
Kap Verde Öarna

Kap Verde Turistområde
Boa Vista
Santa Maria
Santiago
Sao Vicente

Tanzania
Tanzania
Klimatet i Tanzania

Tanzania Turistområde
Dar es-Salaam
Zanzibar

Seychellerna
Seychellerna
Klimatet på Seychellerna

Seychellerna Turistområde
Mahé


DjerbaDjerba heter den tunisiska ö som är Medelhavets sydligaste ö. Man tar sig lätt till Djerba antingen med färja eller via den 7 kilometer långa bron som förbinder ön och fastlandet. Befolkningen bor främst i städerna Houmt Souk och Midoun. Ön är en av de få platserna i Tunisien där det fortfarande talas berberspråk.

Ön har en spännande historia. Under 1500-talet var Djerba utgångspunkt för många av traktens sjörövare och senare huvudläger för den osmanske amiralen Khair ed-Din Barbarossa. Idag har ön i stället belägrats av turister. Turisterna bor dock i ett eget område på den östliga sidan. Stranden är nästan 10 kilometer lång med en mängd valmöjligheter på strandaktiviteter, du kan till och med rida på kameler i vattenbrynet. Även om stränderna är ljuvliga bör du ta dig ur solstolen. Djerba har dock inte bara fantastiska stränder. Det är inga problem att ta sig runt då ön är relativ liten (ungefär lika stort som en sjättedel av Gotland). Landskapet på ön är mycket speciellt, helt sandigt, platt, torrt och nästan som i en öken. Här och var dyker det upp små vita byar ur det torra landskapet. Något ännu mer fascinerande är öns alla moskéer, det finns nämligen mer än 300 av dem.

Besök gärna marknaden i Houmt Souk som är ön huvudort. Det finns två olika marknader att välja mellan, den ena anpassad för turister och den andra för lokalbefolkningen. Det rekommenderas att försöka besöka den senare. Allt mellan himmel och jord säljs här. Varor från skruvar till rått kött är vanliga syner. Marknaden är en av de få platserna där du ser den kvinnliga befolkningen. Det är nämligen bara männen som syns till på caféer och runt om i de mindre byarna.

Alla som befinner sig på ön bör besöka synagogan La Ghriba. Här finns världens äldsta torah, som är judendomens viktiga heliga skrift. Varje år vallfärdar en stor mängd judar hit. År 2002 lyckades dock några självmordsbombare ta sig in på området och omkring 20 människor dödades. Av den anledningen är området i dag väl bevakat av vakter som ser till så att inga vapen förs in.

Är du intresserad av keramik måste du besöka byn Guellala som nästan är fullpackat med keramikförsäljare. Deras varor är vackra och även billiga. Se dock till att pruta ner priset annars betalar du lätt mer än vad det är värt. Strax utanför byn ligger ett nytt museum, Guellala-museet, som är en av öns större sevärdigheter. Här får du möjligheten att lära dig allt om Djerbabornas kulturarv genom de gångna tiderna.

Det är lätt att ta sig runt på den lilla ön. Att åka taxi är både enkelt och billigt men för den som vill finns även cykel, moped eller lokalbuss som tänkbara alternativ. För den som vill upptäcka mer än Djerba är det lätt att ta sig till fastlandet och besöka till exempel Saharas öken.