Afrika  |  Egypten  |  Tunisien  |  Marocko  |  Sydafrika  |  Mauritius  |  Kap Verde  |  Tanzania   |  Seychellerna

Afrika länkar

Kontakta oss

Afrika
Sahara

Egypten
Egypten
Egyptens historia
Shopping i Egypten
Klimatet i Egypten

Egypten turistområde
Sharm el Sheikh
Sinaihalvön
El Gouna
Makadi Bay
Hurghada
Sharm el Naga
Kairo
Luxor
Alexandria

Egyptiska upplevelser
Dyka i Röda Havet
Sevärdheter i Egypten
Pyramiderna
Giza

Tunisien
Tunisien
Klimatet i Tunisien
Shopping i Tunisien

Tunisien Turistområde
Sousse
Hammamet
Tunis
Port El Kantaoui

Tunisiska upplevelser
Djerba

Marocko
Marocko
Klimatet i Marocko
Shopping i Marocko

Marocko Turistområde
Marrakech
Agadir
Essaouira

Sydafrika
Sydafrika
Klimatet i Sydafrika

Sydafrika Turistområde
Durban
Kapstaden
Port Elizabeth
Knysna
Johannesburg

Sydafrika Upplevelser
Winelands
Krugerparken
Safari i Sydafrika
Dyka med vita hajar

Mauritius
Mauritius
Klimatet på Mauritius

Mauritius Turistområde
Belle Mare

Kap Verde
Kap Verde Öarna

Kap Verde Turistområde
Boa Vista
Santa Maria
Santiago
Sao Vicente

Tanzania
Tanzania
Klimatet i Tanzania

Tanzania Turistområde
Dar es-Salaam
Zanzibar

Seychellerna
Seychellerna
Klimatet på Seychellerna

Seychellerna Turistområde
Mahé


AlexandriaAlexandria är Egyptens näst största stad och har drygt 4 miljoner invånare. Staden ligger längs kusten i de norra delarna av landet. Alexandria är en betydligt modernare stad än till exempel Kairo och staden har också en mer Europa-liknande känsla än de flesta städer i området. Alexandria är även en stor och viktig hamnstad både för både Egypten och Medelhavsområdet. Staden grundades omkring år 350 f. Kr av Alexander den Store, därav även namnet. Staden blev snabbt ett kulturellt centrum och förblev så i flera århundraden. Som mest känd från den tiden är biblioteket, som var det största i hela världen på sin tid, samt fyrtornet, som var ett av antikens 7 underverk. Idag är Alexandria är känd både för de kulturarv och museer som finns kvar men också för sina härliga stränder.

Under antiken var staden känd som ett vetenskapscentrum, mycket som tack för det Alexandrianska bibliotek. Biblioteket hade över 500 000 skrifter och besöktes främst av poeter, filosofer, konstnärer och vetenskapsmän. Tyvärr förstördes biblioteket men ett nytt bibliotek har nyligen uppförts, inspirerat av det antika. Biblioteket byggdes i samarbete med UNESCO samt Egyptiska och stora internationella företag. Det nya biblioteket innehåller förutom en stor bibliotekssamling även tre museer, utställningar, forskningscenter och mycket mer.

Naturligtvis finns det mer att se i Alexandria än bara det välkända biblioteket. Här ligger bland annat det grekisk-romerska museum med föremål från tiderna mellan 700-300 f. Kr. I utställningen finns bland annat några mycket berömda statyer av grekiska gudar.

Är du historieintresserad bör du bege dig till nationalmuseet som har stadens största antiksamling. Nationalmuseet invigdes för bara några år sedan, och här kan du följa Egyptens historia genom olika epoker. Du kan bland annat beskåda antika skatter som nyligen hittats på havets botten i vattnen utanför, samt mumier och mycket mer.

I staden ligger även den största och mest kända romerska gravplatsen i Egypten. Gravplatsen heter Kom Al- Shoquafas katakomber och är från de första århundradena e. Kr. Gravplatsen är uthuggen i berget och består av två våningar. Gravens kammare är inte bara känd för sin storlek utan även sin arkitektur och utsmyckning, som är både av egyptisk och grekisk-romersk stil.